Janne Bergh ratsailla.

JANNE BERGH

Janne istuu kentän laidalla pitäen valmennustuntia. Viereen istahtaa varis. ”Se tulee siihen joka aamu moikkaamaan minua ja me vaihdetaan kuulumiset”. Jannella on ainutlaatuinen suhde eläimiin ja hänelle on aina ollut luonnollisen helppoa kouluttaa niitä.

Tyttömäisen  iloisten ja hyvällä huumorintajulla höystettyjen pisamakasvojen taakse kätkeytyy kuitenkin raudanluja kouluratsastuksen ammattilainen.  

”Hevosten kouluttamisessa on tärkeää, että kykenee lukemaan hevosta sellaisena kun se on, siinä kropassa, missä se on. Vain ymmärtämällä tämän pystyy kouluttamaan hevosta niin, että sillä on hyvä olla. Hevosta ei voi kouluttaa niin kuin kirjassa sanotaan, vaan jokainen on otettava huomioon yksilönä.”

”Progress always begins where your comfort zone ends”

Janne on kotoisin Norjasta. Janne menetti jo pikkutyttönä sydämensä hevosille. Ensin veri veti laukkaradoille. Pienen kokonsa ja pippurisen luonteensa johdosta hänellä oli kaikki edellytykset edetä menestyksekkääksi jockeyksi. Janne voittikin Norjan Derbyn sekä pienillä että suurilla poneilla.
Hankittuaan ensimmäisen oman hevosen Janne halusi kilpailla este- ja kenttäratsastuksessa. Lajit eivät kuitenkaan soveltuneet hevoselle ja hevosen myynti ei tullut kysymykseen, joten ainoa vaihtoehto oli lajin vaihto. Näin Janne päätyi kouluratsastuksen piiriin. Janne oli menestyksekäs kouluratsastaja jo nuorena. Hän voitti kotimaassaan Norjassa sekä junioreiden että nuorten mestaruudet.

Tie Suomeen kulki Norjan maajoukkuevalmennuksen, jota piti Kyra Kyrklund, kautta. Kyra kiinnitti huomion lahjakkaaseen, nuoreen ratsastajaan ja tiedusteli Jannen kiinnostusta tulla hänelle töihin. Janne tarttui tilaisuuteen ja päätyi Kyran ratsuttajaksi Helsingin Kilpatallille.
Sille tielle Janne jäi. Kyran muutettua Ruotsiin vastuu valmennettavista Suomessa siirtyi Jannelle. Sittemmin Janne osti osake-enemmistön Helsingin Kilpatallista. Janne on omistanut Helsingin Kilpatallin ja vastannut sen toiminnasta jo yli 25 vuoden ajan.
Kouluratsastusurallaan Janne on saavuttanut lukuisia henkilökohtaisia SM voittoja ja mitaleita. Suomen Ratsastajainliitto on myöntänyt hänelle useita ansiomerkkejä mm. kultaisen ansiomerkin ja mestariratsastajanmerkin.
Saatuaan Suomen kansalaisuuden 1992, on Janne edustanut ansiokkaasti Suomea kansainvälisissä arvokilpailuissa:
EM-Verden 1997, MM-Rooma 1998, EM-Arnhemin 1999, EM-Hickstead 2003.
Janne kuului Suomen olympiajoukkueeseen vuoden 2000 Sydneyn Olympialaisissa.

Janne nauttii hevosten ja ratsukoiden kouluttamisesta. Häntä motivoi sitoutuneet valmennettavat, jotka ovat valmiita tekemään töitä:
”Ne, jotka suhtautuvat harjoitteluun nöyrästi ja ovat valmiita jopa aloittamaan alusta muuttaakseen asioita, saavuttavat myös tuloksia.”
Janne valmentaa ratsukoita aina helpoista luokista Grand Prix-tasolle saakka. Janne vastaa Ratsastajain Liiton  senioreiden maajoukkuevalmennuksesta sekä toimii paraolympiakomiteassa lajivastaavana ja maajoukkuevalmentajana.
”Hevonen on hyvin herkkä eläin ja minua on aina kiehtonut kuinka pienillä avuilla hevosta voi kouluttaa. Pararatsastuksessa usein normaalit avut ovat joko heikkoja tai puuttuvat kokonaan. Tästä huolimatta ratsastaja saa hevosen toimimaan. Kyse on kommunikaatiosta ja luottamuksesta hevosen ja ratsastajan välillä. Kun tämä kommunikaatio on kunnossa, hevoselle riittää lempeä kuiskaus.”